Month: Year: Go Reset Date

<Σεπτέμβριος 2020>
ΔΤΤΠΠΣΚ
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011

Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3
ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝ  
“Το Ολλανδικό τοπίο και άλλες ιστορίες” Ζωγραφική  

 

 ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝ
Ζωγραφική
“Το Ολλανδικό τοπίο και άλλες ιστορίες”
27 Νοέμβρη – 7 Δεκέμβρη 2019

Ο σημαντικός δημιουργός Αντρέας Καραγιάν εκθέτει στη γκαλερί Αποκάλυψη τα νέα του έργα. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μια σειρά από τοπογραφίες που ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την Ολλανδική φύση και άλλα έργα.
Η γκαλερί παραθέτει αποσπάσματα από την εκτενή ανάλυση της Δρ. Νικήτα για το συνολικό έργο του Αντρέα Κάραγιαν.

Σε όλα τα έργα του Ανδρέα, στα οποία κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή, υπάρχει ένας διάχυτος ερωτισμός: Κρυμμένος ή φανερός. Μια ακαθόριστη ερωτική ατμόσφαιρα που προέρχεται όχι μόνο από το ίδιο το θέμα αλλά και από την ποιότητα της προσωπικής του σχέσης με τη ζωγραφική. Μιας σχέσης καθαρά ερωτικής. Η ίδια αυτή ερωτική σχέση τον δένει και με μια άλλη μεγάλη θεματογραφική του κατηγορία, το τοπίο. Παρόμοιες «επιθυμίες και αισθήσεις», μνήμες, ιστορίες και βιώματα κομίζει και με τις τοπιογραφίες του. Σ΄ αυτές κρύβονται οι ίδιες νοσταλγίες και φαντασιώσεις που δημιουργεί η πάροδος του χρόνου – πέρα από οποιαδήποτε αναπαράσταση του φυσικού χώρου. Για τον λόγο αυτό θεωρώ τις τοπιογραφίες του Ανδρέα καθαρά ανθρωποκεντρικές. Ανθρωποκεντρικές όχι γιατί απεικονίζουν την ανθρώπινη μορφή αλλά γιατί μεταφέρουν στη ζωγραφική επιφάνεια τις άυλες εκδηλώσεις του ανθρώπινου θυμικού και νοητικού κόσμου.
Η επαφή με τη φύση λειτουργεί για τον Καραγιάν ως μια αναζωογονητική αναπνοή. Ως η συμμετοχή του στο θαύμα της θεϊκής δημιουργίας. Γι’ αυτό η επαφή μαζί της είναι μακρόχρονη και αδιάλειπτη. Για πολλά χρόνια συντροφιά με την αγαπημένη του φίλη Νίκη Μαραγκού εξορμούσαν κάθε πρωί στο ύπαιθρο για να ζωγραφίσουν από το φυσικό.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια σχέση καρμική, μια σχέση που αναπτύσσεται ανεξάρτητα του τόπου στον οποίο βρίσκεται. Διαβάζοντας τα αυτοβιογραφικά μυθιστορήματά του, εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με έναν πολίτη του κόσμου. Η φύση λειτουργεί με τον ίδιο πάντοτε γι’ αυτόν ολιστικό τρόπο, εμπλέκοντας ταυτόχρονα αισθήσεις, λογισμούς, βιώματα και μνήμες.
Ζωγραφίζοντας τα δικά του Ολλανδικά τοπία, είναι προφανές ότι δοκιμάζει ξανά όλα αυτά τα συναισθήματα ταυτόχρονα με τη χαρά που του δίνει η ζωγραφική, τη γλώσσα της οποίας γνωρίζει πολύ καλά.
Στα έργα του αναγνωρίζουμε εκφρασμένες με τον δικό του ιδιαίτερο σύγχρονο τρόπο, πολλές από τις ζωγραφικές αξίες που χαρακτηρίζουν τα έργα των Ολλανδών τοπιογράφων: Την ομορφιά και την οπτική απόλαυση που χαρίζει η ποικιλόμορφη φύση. Την αρμονία των χρωμάτων και των τονικών διαβαθμίσεων. Την οργάνωση του πίνακα συνήθως σε παράλληλα οριζόντια επίπεδα που χαρίζουν στη σύνθεση ηρεμία και ισορροπία. Την αγάπη για κάποιες ρεαλιστικές λεπτομέρειες. Την ανακάλυψη της ομορφιάς και της εκφραστικότητας του ουρανού και του υδάτινου στοιχείου που βοηθούν τον καλλιτέχνη να δώσει κίνηση και να χειρισθεί δεξιοτεχνικά τη σκιά και το φως, ιδιαίτερα το γλυκό φως του απογεύματος που αποδίδει με τη χρησιμοποίηση του χρυσού. Ο Καραγιάν, όπως και οι πρόγονοί του Ολλανδοί τοπιογράφοι, επικεντρώνεται στην απόδοση του ατμοσφαιρικού στοιχείου που προσδίδει στα έργα λυρικό και ποιητικό περιεχόμενο.

Κλείνοντας το μικρό αυτό σημείωμα θα έλεγα ότι με τις τοπιογραφίες του ο Καραγιάν αποδεικνύει τη μεγάλη του μαστοριά αλλά και την ικανότητά του να αντανακλά στα τοπία του δικά του συναισθήματα, βιώματα, μνήμες και λογισμούς. Ταυτόχρονα κατορθώνει, με την υπέρβαση του συγκεκριμένου τοπίου που του έδωσε το έναυσμα, να δημιουργήσει εικόνες που αιχμαλωτίζουν τον κάθε θεατή.
Την Τετάρτη 27 του Νοέμβρη στις 19:30 η Δρ. Ελένη Νικήτα θα εγκαινιάσει την νέα έκθεση του Αντρέα Κάραγιαν καθώς επίσης θα κάνει εισήγηση στη ζωγραφική του.

Back