Month: Year: Go Reset Date

<Οκτώβριος 2018>
ΔΤΤΠΠΣΚ
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 2
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ
“ Ακόμη μπορείς να ονειρεύεσαι….”  
Ζωγραφική – Υδατογραφία 17 Μαΐου - 10 Ιουνίου 2017  

 

Ένα ταξίδι που άρχισε το 2014 με μια έκθεση που είχε τον τίτλο ‘Εικόνες card postal’ ξαναέρχεται δυναμικά με την νέα σειρά που έχει τίτλο ‘Ακόμη μπορείς να ονειρεύεσαι’. Με τον τίτλο σημαδιακό σκορπώντας μηνύματα αισιοδοξίας και όχι με την έννοια της επιστροφής στα «χρόνια της αθωότητας» αλλά για μια μελλοντική καθημερινότητα που να εμπεριέχει την ασφάλεια, την ανεμελιά και την ηρεμία στις γειτονίες των ανθρώπων.

Έτσι η σπίθα που έδωσε το λάκτισμα για την πρώτη σειρά, ένα παλιό οικογενειακό άλμπουμ με φωτογραφίες έτσι και σήμερα αυτό επεκτείνεται σε συλλογές πια φωτογραφιών από φίλους, γείτονες, στοιχεία από βιβλία. Η έρευνα και η μελέτη έχει γίνει πιο σοβαρά και αναλυτικά ως προς την χρονική αυτή περίοδο. Και με την επιστράτευση φυσικά της μνήμης της ζωγράφου τα έργα γεμίζουν συναισθήματα νοσταλγίας και μιας γλυκύτητας από τα παλιά… Είναι αναφορές στα χρόνια του 50, 60, 70 όπου οι άνθρωποι ζούσαν σε μικρές γειτονίες με σπίτια χαμηλά και με λεμονιές και μανταρινιές στις αυλές. Ένα σεργιάνι στους δρόμους και στους κήπους με τις μυρωδιές των γιασεμιών.

Οι φωτογραφίες αποτελούν το ιδεόγραμμα. Μέσα από την προσωπική της σφραγίδα η Δέσποινα επαναπροσδιορίζει, ξανατοποθετεί τους ανθρώπους, προσθέτει αγαπημένα πρόσωπα, οργανώνει τα κυριακάτικα πάρτι με τον τρόπο που κρατήθηκαν στο υποσυνείδητο της. Κύρια θέση τα μωρά το μεγάλωμα των μωρών από τις γιαγιάδες, τις θειάδες και τις γειτόνισσες.
Δεν παραβλέπουμε όμως και δεν περνούν απαρατήρητες σκηνές όπως ο παγωτάρης με το αυτοσχέδιο καρότσι, οι αρμαρόλες στην κουζίνα με τα λουλουδένια πιάτα, οικογενειακές φωτογραφίες μέσα στις χαραμάδες των επίπλων. Αύρα σιωπηλής νοσταλγίας από το σπίτι τους στο Βαρώσι, τα παιχνίδια με τα τρίτροχα ποδήλατάκια των παιδιών στους δρόμους, οι καθαρές Δευτέρες στα χωράφια, το καλοκαίρι στις παραλίες με καρπούζι και κουρελού στην άμμο. Το παιχνίδι ‘λάστιχο’ στα άδεια οικόπεδα, τους αρραβώνες της θείας, ο γάμος της μεγάλης αδερφής με τους πολλούς κουμπάρους και τόσα άλλα πολλά…

Είναι όμως αρκετά σαν αναφορές και σαν δείγματα ζωής που έχουν εξαφανιστεί πλέον. Είναι εύκολο για την Δέσποινα να μεταφέρει όλο αυτό το ατμοσφαιρικό σκηνικό στον θεατή γιατί απλά είναι αυτό που κρατά μέσα της, ένας βαθύς ρομαντισμός και μια ειλικρινής φιλοσοφία ζωής.

Τα έργα είναι διαφόρων μεγεθών καμωμένα σε χοντρό στυπόχαρτο, είναι αχνά με παστέλ χρώματα καμιά φορά ξεθωριασμένα με επιτήδευση, έργα που σε μεταφέρουν γρήγορα στις ατμόσφαιρες της εποχής.
Η ακουαρέλα με τις ιδιότητες που έχει σαν υλικό, την ρευστότητα του χρώματος και την ελαφρότητα, είναι αυτό το υλικό που εξυπηρετεί τον σκοπό στην τέχνη της Δέσποινας. Κομμάτια υφασμάτων από τις ποδιές των γιαγιάδων, τούλια, σχοινιά, μικρές κατασκευές όπως κούκλες, παιχνιδάκια, είναι κάποια συμπληρωματικά στοιχεία που κατατάσσουν ίσως μερικά από τα έργα σαν κατασκευές τριών διαστάσεων.
Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τις αχνές εικόνες της Δέσποινας και σαν δυνατό ντοκουμέντο εποχής εφόσον μας παραθέτει την αρχιτεκτονική της εποχής, τις μόδες των ενδυμάτων, τις μόδες στα έπιπλα που ήταν κυρίως κυπριακής κατασκευής με κάποια από αυτά να ξεχωρίζουν από το περίτεχνο σκάλισμα και τα βελούδα υφάσματα στους καναπέδες.

Η Δέσποινα γεννήθηκε ζωγράφος, ζωγραφίζει συνέχεια. Μοιάζει να αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος του εαυτού της. Ζωγραφίζει όπως μια λειτουργία ζωής. Είναι πλέον το άλλο μισό στη γκαλερύ αποκάλυψη και βρίσκεται ανάμεσα στην τέχνη τα τελευταία 10 χρόνια. Ζει το στήσιμο των εκθέσεων, ζει με τους καλλιτέχνες, ζει τις φάσεις που περνάμε.

Επιλέγουμε την 2η ατομική έκθεση της ‘Ακόμη μπορείς να ονειρεύεσαι…’ σαν κλείσιμο της σεζόν και για να μας αφήσει μια γλυκιά γεύση τέχνης μέχρι το Φθινόπωρο που θα επιστρέψουμε.

Η έκθεση ακουαρέλας ‘ Ακόμα μπορείς να ονειρεύεσαι’ της Δέσποινας Χρυσάνθου θα παραταθεί μέχρι και τις 10 Ιουνίου 2017 κατόπιν απαιτήσεως του κοινού.


Back